Groeten van de Veluwe

 

Grootmama heeft met het oplossen van een puzzel een prijs gewonnen: een heerlijk verblijf op de Veluwe in een compleet ingerichte caravan. Dan verschijnt de familie Bruinsma, die voor een week een caravan heeft gereserveerd.

Vrijdagavond sloot de toneelvereniging het seizoen af met een extra voorstelling van de komedie “Groeten van de Veluwe”. Door de overweldigende vraag naar kaarten was tot een extra uitvoering besloten. De zaal was beschikbaar, het nodige groen op het toneel kon het nog een week volhouden, alleen nog een keer gras maaien, dus waarom niet!

En niet zonder succes want ook deze keer was de zaal volledig uitverkocht (voor de 5 maal in successie). Hiermee zette de Kleine Kunst de kroon op haar werk in dit jubileum jaar. Met de felicitaties van Wethouder Maurits von Martels.

De Kleine Kunst excelleert bij 25-jarig jubileum

Ook de vierde uitvoering van De Kleine Kunst afgelopen zaterdag voltrok zich voor een afgeladen zaal in de Overkant. In navolging van de eerste drie uitvoeringen was ook deze keer de zaal uitverkocht. Deze grote publieke belangstelling heeft de vereniging doen besluiten een extra uitvoering te verzorgen.

Deze vindt plaats op vrijdagavond 20 februari a.s. en ook hiervoor is reeds driekwart van de beschikbare plaatsen verkocht.

Met het opvoeren van de komedie “Groeten van de Veluwe” in het jubileum jaar had men alle registers opengetrokken. Een oude promotie caravan van het Vechtdal werd in twee delen opgesplitst en diende als decor. Dit aangevuld met het nodige groen werd de illusie overeind gehouden dat men op een zich op een echte camping bevond, en daar is men zeer goed in geslaagd. Een zeer realistische setting tot in de details verzorgd wat kenmerkend is voor de vereniging.

Geslaagde uitvoeringen De Kleine Kunst

Ter opluistering van het 25-jarig bestaan van de toneelvereniging voerde De Kleine Kunst afgelopen vrijdag en zaterdag (voor 2x een uitverkochte zaal) de komedie “Groeten van de Veluwe” op.

Daar waar de vereniging altijd wel garant staat voor een mooi en gedetailleerd decor werden nu werkelijk alle registers open getrokken. Een heuse setting op de camping werd nagebootst met, je gelooft het niet, echte caravans! Dit alles aangevuld met het nodige groen maakte het een zéér realistisch geheel.

“Groeten van de Veluwe” speelt zich af op een camping waar een goed gesitueerde familie Zwaanswijk haar intrek in een caravan neemt voor een korte vakantie welke ze hebben gewonnen. Dat is voor vrouw des huizes (Jeanet Anneveldt) en haar moeder (Elli Hulst) die in het dagelijks leven de nodige luxe zijn gewend een hele beproeving. Manlief (André Mars) sul eerste klas, schikt zich naar de wensen van zijn vrouw en neemt het zoals het is.

Dochter (Fenna Ekkelenkamp) ziet het echter allemaal wel zitten en vermaakt zich opperbest. Mede door de komst van een stagaire (gespeeld door de jubilerende Hendrik Bekedam, 25 jaar op de planken) wat haar plezier alleen maar vergroot. Maar de komst van hun tijdelijke buren werkt de familie behoorlijk op de zenuwen.

Deze buren, familie Bruinsma, hebben vaker met dit bijltje gehakt en passen zich moeiteloos aan het campingleven aan. De sociaalzwakke familie met een commanderende vader (Erik Kampman) en de schuchtere moeder (Rita Ekkelenkamp, wat een vrouw) is zeer nadrukkelijk aanwezig. Dit alles wordt versterkt door zoonlief (Hans Kampman) die al stotterend werkelijk overal commentaar op heeft.

De families zijn echte tegenpolen van elkaar en het laat zich raden dat dit tot de nodige hilarische taferelen leidt maar daarnaast ook de nodige ergernissen opwekt bij de decadente Zwaanswijkjes. De Zwaanswijkjes kunnen de draai niet vinden terwijl de familie Bruinsma zich opperbest vermaakt en graag de buren mag dwarsliggen en opstoken.

Een hoogst vermakelijk toneelspel waarbij alle spelers zich zeer goed inleefden in hun personages, de maanden van voorbereiding en oefenen hebben zeker hun vruchten afgeworpen. Dit alles werd nog aangevuld met een levensecht decor en geluidseffecten. Ook een pluim voor de regie van Erik Lindeboom en Belie Morrenhof. Zij hebben het voor elkaar gekregen dat door hun nimmer aflatende betrokkenheid het spel er zeer verzorgd uitzag, met alle oog voor de details.

25 jaar Hendrik Bekedam op de bühne (1987-2015)

Een prestatie van formaat, 25 seizoenen op de planken! Hendrik begon ooit in 1987 zijn toneelcarrière bij de Christelijke Plattelands Jongeren (CPJ) met het blijspel “Bloemen voor Barbara”. De CPJ is in 1990 opgeheven en is men zelfstandig verder gegaan onder de naam “De Kleine Kunst”. Destijds speelde men nog in de Dalfser poort, maar na de laatste verhuizing vanaf “Pniël”, in 2008, is “De Overkant” de plek waar hij zijn kunsten vertoont.

Hendrik is van alle markten thuis op het toneel en speelde diverse personages. Kolonel, inspecteur van de AID, boerenknecht, huisknecht en ook meerdere malen vertolkte hij met verve de rol van postbode. Hij heeft zélfs als kamermeisje op het toneel gestaan!

Op enkele seizoenen na heeft Hendrik onafgebroken op de planken gestaan waarbij er natuurlijk ook geleerd moest worden. Dit leren gebeurde veelal in de melkput waar de kopieën van het toneelboekje werden opgehangen, succes verzekerd! Met de intrede van de melkrobot is dit over maar ook daar heeft Hendrik wel iets op gevonden.

Naast het spelen vervult hij een actieve rol binnen de vereniging waarbij een stuk promoten en sponsoring op zijn bordje ligt.

Hendrik, van harte gefeliciteerd met het bereiken van deze mijlpaal en hopelijk mag iedereen nog vele jaren van je spel genieten!

De Kleine Kunst viert in 2015 hun 25 jarig jubileum.

Destijds debuteerden ze met het toneelstuk “Het zieddeurtien flapte”. Ook dit jaar zijn we er weer om u te voorzien van een gezellige avond. Voor februari 2015 zijn we alweer druk bezig het stuk “Groeten van de Veluwe” in te studeren. Wij verheugen ons weer op uw komst.

Familie Bruinsma in de bocht: Groeten van de Veluwe

Geschreven door: Carl Slotboom

De familie Bruinsma in de bocht: “Groeten van de Veluwe” Het is zomer 1981 als de familie Zwaanswijk arriveert op camping “Het Beukenootje”. Grootmama heeft met het oplossen van een puzzel een prijs gewonnen: een heerlijk verblijf op de Veluwe in een compleet ingerichte caravan. Na enige verwarring neemt de familie haar intrek in het buitenverblijf.

Dan verschijnt de familie Bruinsma, die voor een week een caravan heeft gereserveerd. Ook zij zetten hun meegebrachte spulletjes al snel binnen en het genieten van de rust kan beginnen… of toch niet..!?

Maar als de twee gezinnen elkaar voor de eerste keer ontmoeten is het uit met de pret voor hen. Aangezien zij uit nogal verschillende milieus komen, kan er nog weleens iets misgaan op een camping en zeker als niet iedereen weet wat kamperen nu eigenlijk betekent. Een medewerker van “Het Beuekenootje” doet zijn uiterste best om het verblijf voor alle gasten zo aangenaam mogelijk te maken; vooral voor die ene hele leuke jonge vrouw.